De echte tevredenheid is iets actief zoals de landbouw. Het is de capaciteit alles uit een bepaalde situatie te halen wat er in zit. (Gilbert Keith Chesterton 1874 -1936)

Agrarische vraagstukken

Fiscaal juridische oplossingen voor de korte en lange termijn

Er zijn veel verschillende agrarische bedrijven. Dat geldt ook voor de specifieke agrarische wet- en regelgeving. Als er keuzes voor een bedrijf gemaakt moeten worden, is dat mede daardoor vaak moeilijk. Deze moeilijkheidsgraad neemt vaak toe als daarbij de fiscale gevolgen voor de korte en lange termijn moeten worden meegenomen. Dan kan het gaan om inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, maar ook om schenk- of erfbelasting, dividendbelasting, omzet- en overdrachtsbelasting.

Duidelijkheid over belastinggevolgen

Vanzelfsprekend zijn de belastinggevolgen afhankelijk van het agrarische vraagstuk zelf. Dit kan een specifieke vraag zijn over bijvoorbeeld al dan niet tijdelijk verpachten, voergeldconstructies, grondruil, de beste manier van investeren, de landbouwvrijstelling, financiering, verkoop productierechten, bedrijfsverplaatsing of ‘“overdracht, (minnelijke) onteigening, samenwerkingsvormen en dergelijke. Ervaring leert dat de fiscale gevolgen vaak doorslaggevend zijn bij de keuzes die worden gemaakt. Om die gevolgen te kunnen bepalen, is gedegen kennis en ervaring nodig. U wilt immers vooraf alle fiscale haken en ogen, maar ook de mogelijkheden in beeld gebracht krijgen die er op fiscaal gebied met uw vraag te maken hebben.

Fiscaal juridische antwoorden zonder poespas

Vanuit heel Nederland zijn vanaf oktober 1992 allerlei agrarische vraagstukken voorgelegd. Altijd was en is de vraag om op een gedegen en toelaatbare manier alles uit een bepaalde situatie te halen wat er in zit. Het is hierbij steeds belangrijk om daarbij geen valse hoop of verwachtingen te wekken. Als iets niet mogelijk is, moet dat zo snel mogelijk duidelijk worden gemaakt. Onze ervaring is dat die duidelijkheid ook waardevol is om andere stappen te zetten. Het geven van fiscaal juridische antwoorden op agrarische vraagstukken is advisering op maat zonder poespas.