Samenkomen is een begin; bij elkaar blijven is vooruitgang; samen te werken is succes. (Henry Ford 1863 - 1947)

Is uw DGA-salaris wel correct?

Gebruikelijk loon

In artikel 12A van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB) staat dat de werknemer met een aanmerkelijk belang een salaris met een wettelijke bepaalde hoogte moet krijgen. Dit wetsartikel is bekend als de gebruikelijk loonregeling. Te vaak wordt daaraan kort en bondig de uitleg gegeven dat een voltijds DGA-salaris € 46.000,- moet zijn. In het artikel staat echter iets anders.

In het eerste lid staat dat ten aanzien van de werknemer die arbeid verricht ten behoeve van een lichaam waarin hij of zijn partner een aanmerkelijk belang heeft, het in het kalenderjaar van dat lichaam genoten loon ten minste wordt gesteld op het hoogste van de volgende bedragen:

  1. 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  2. het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van het lichaam, bedoeld in de aanhef, of met het lichaam verbonden lichamen;
  3. € 46.000.

Als aangetoond kan worden door de Belastingdienst dat een DGA-salaris niet in overeenstemming is met dit artikel, zullen correcties en naheffingen het gevolg zijn. Dit bleek recent weer uit de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 26 maart 2020. Gelet op de hiervoor geschetste regelmatig voorkomende praktijk en dergelijke jurisprudentie, is de vraag gerechtvaardigd of uw DGA-salaris wel correct is.

Vergelijkingsmethode

Uit het eerste lid, letters a en b van artikel 12a volgt dat het salaris van de DGA moet worden bepaald door middel van vergelijking met salarissen van de meest vergelijkbare dienstbetrekkingen en met de salarissen van andere werknemers. Deze methode staat bekend als de vergelijkingsmethode. Indien de Belastingdienst meent dat het DGA-loon daarvan teveel afwijkt, dient de inspecteur dit aan te tonen. De Hoge Raad heeft dit heel duidelijk gesteld in haar arrest van 24 juni 2016 onder 2.3.4:

 Uit het bepaalde in voormeld artikel 12a, lid 1, volgt juist dat de wettelijke regeling op een vergelijkingssystematiek is gebaseerd.

In de praktijk blijkt dat het voor een DGA vaak niet eenvoudig is om de salarissen vast te stellen van werknemers met de meest vergelijkbare dienstbetrekkingen. Op dit punt heeft de Belastingdienst een informatievoorsprong. Met regelmaat blijkt ook dat een DGA in een heel specialistisch, specifiek of breed takenpakket voorziet. Dan is er geen vergelijkbare dienstbetrekking.

 Afroommethode

In haar arrest van 17 september 2004 stelde de Hoge Raad dat bij toepassing van de gebruikelijk loonregeling in een geval waarin de opbrengsten van de B.V. (nagenoeg) geheel voortvloeien uit de door de directeur – in zijn hoedanigheid van werknemer van de B.V. – verrichte arbeid, het mogelijk is het gebruikelijke loon te berekenen op basis van de opbrengsten van de B.V., verminderd met de aan die opbrengsten toe te rekenen kosten (exclusief het loon van die werknemer), lasten en afschrijvingen. Deze methode van vaststelling van het gebruikelijke loon wordt de afroommethode genoemd. Deze methode kan alleen worden gevolgd indien de vergelijkingsmethode geen uitkomst biedt. Verder kan de afroommethode alleen aan de orde zijn als de opbrengsten van de holding en/of werk-bv eigenlijk alleen maar aan de arbeid van de DGA zijn toe te rekenen. Onder andere de DGA’s die hun vrije beroep door middel van een eigen bv-structuur uitoefenen, moeten hiermee rekening houden. Het kan dus zijn dat het gebruikelijk loon waarvan moet worden uitgegaan, onlosmakelijk een afgeleide is van de winst van de bv. De afroommethode kan vergaande fiscale gevolgen hebben, die de bedrijfsvoering door middel van de bv financieel minder voordelig maakt.

Van het gebruikelijk loon afwijkend DGA-salaris

Er zijn omstandigheden denkbaar dat er toch kan worden afgeweken. Dat is onder andere het geval als de DGA niet voltijds actief is, de bv geen winstreserves meer heeft, de bedrijfsactiviteit vergaand verlieslatend is en de DGA het salaristekort niet aanvult met opnames uit de bv. Ook in het kader van corona zijn er wellicht mogelijkheden om af te wijken, zoals blijkt op de site van de Belastingdienst. Steeds dient echter de vraag gesteld te worden: is uw DGA-salaris wel correct?

Bekijk alle artikelen van Huisvennen Advies B.V.

mr. Franc Beekmans

22-09-2020

Maatschap, vof- & bv-structuren

De laatste blogs via de mail ontvangen? Schrijf u hieronder in.