Alleen is beter dan met slechte mensen samen, met goede mensen samen is beter dan alleen. (Friedrich Rückert 1788 -1866)

Echtscheiding van de bedrijfsopvolgers en bedrijfsopvolgingsregeling

Bedrijfsopvolgingsregeling

In de Successiewet 1956 is in de artikelen 35b tot en met 35f de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) opgenomen. Deze fiscale faciliteit maakt het mogelijk om schenkbelasting of erfbelasting te besparen bij een bedrijfsoverdracht. Het verzoek om de BOR toe te passen, speelt veelal bij overdrachten van ondernemingen in de familiesfeer. Als de totale waarde van de overgedragen onderneming niet hoger is dan € 1.119.845,- wordt de volledige schenk- of erfbelasting  voorwaardelijk kwijtgescholden. Indien de totale waarde van de onderneming hoger is, wordt van de schenk- of erfbelasting over dat meerdere 83% voorwaardelijk kwijtgescholden. Als de waarde in het economisch verkeer (liquidatiewaarde) van de verkregen onderneming hoger is dan de waarde going concern, biedt de BOR nog een extra voordeel. Dan geldt namelijk voor dat verschil tussen deze twee waarderingen ook een voorwaardelijke vrijstelling van 100% van de schenk- en erfbelasting. Vaak voor landbouwbedrijven en wellicht ook voor andere ondernemingen waarvan als gevolg van de coronacrisis het rendement onderuit ging, kan dit laatste bij een actuele  bedrijfsoverdracht dat extra voordeel geven.

Omdat de BOR-faciliteit is bedoeld om een bedrijfsoverdracht niet onnodig duurder te maken met een aanslag schenkbelasting of erfbelasting, moet het wel gaan om het vermogen dat echt voor de bedrijfsactiviteiten wordt gebruikt. Om die reden is op 95% van de beleggingen van een onderneming de BOR-faciliteit niet toepasbaar. Om toepassing van de BOR kan in geval van eenmanszaken, een belang in een personenvennootschap maar ook bij besloten vennootschappen worden verzocht. Omdat er veel bedrijfseigenaren vanwege hun leeftijd uitstromen, is de BOR momenteel een actueel thema. Om gebruik van de voordelige BOR-faciliteit te kunnen maken, dient wel aan een aantal eisen te worden voldaan.

Voortzettingsvereiste bedrijfsopvolgers en echtscheiding

Voor de BOR-faciliteit worden aan de bedrijfsopvolgers geen eisen gesteld wat betreft hun betrokkenheid bij de onderneming in het verleden. Voor de doorschuiffaciliteit van de inkomstenbelasting geldt er wel zo’n vereiste van gewoonlijk 36 maanden. Wel moet voor de definitieve toepassing van de BOR-faciliteit aan de harde eis worden voldaan dat de overgedragen onderneming direct na de verkrijging tenminste vijf jaar wordt voortgezet. Zodra die vijf jaren voorbij zijn, wordt de verschuldigde schenkbelasting of erfbelasting definitief kwijtgescholden. Als deze voortzettingseis wordt geschonden, is alsnog de schenkbelasting of erfbelasting verschuldigd.

De situaties die worden aangemerkt als het niet voldoen aan de voortzettingseis, zijn opgenomen in artikel 35e van de Successiewet 1956. Onder andere door middel van artikel 10, lid 7 van de Uitvoeringsregeling bij de Successiewet 1956 is hierop een uitzondering gemaakt. Hierin staat dat van een gebeurtenis als bedoeld  in artikel 35e geen sprake is indien gedurende de vijfjaarstermijn de huwelijksgemeenschap wordt ontbonden en binnen twee jaar na de ontbinding wordt verdeeld. Daarbij moet het ondernemingsvermogen dan wel aan de oorspronkelijke verkrijger worden toebedeeld. Daarvoor geldt dan de resterende duur van de termijn van vijf jaar. Er moet dus in geval van verdeling van een huwelijksgemeenschap als gevolg van echtscheiding tijdens de vijfjaarstermijn van een toegepaste BOR-faciliteit goed opgelet worden zodat aan de harde voortzettingseis voldaan blijft worden. In geval er sprake is van huwelijksgemeenschap die na echtscheiding per abuis verkeerd of te laat wordt verdeeld volgens de Successiewet 1956 moet er alsnog schenkbelasting of erfbelasting worden betaald. Dat maakt de echtscheiding dan extra zuur en kostbaar.

Bekijk alle artikelen van Huisvennen Advies B.V.

mr. Franc Beekmans

26-01-2021

Samenlevingsvormen & echtscheiding (gefacilieerde) bedrijfsoverdrachten

De laatste blogs via de mail ontvangen? Schrijf u hieronder in.